13 Φεβ 2018

ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ

Εξάρτηση; Εθισμός; Γιατί μας απασχολούν τόσο πολύ αυτές οι έννοιες; Πόσο μπορούν να μας επηρεάσουν; Πόσο, άραγε, καθορίζουν τη ζωή μας; Σε τι εθιζόμαστε; Από ποιες εξαρτήσεις προσπαθούμε να ξεφύγουμε;

Σε αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα προσπάθησαν να απαντήσουν οι μαθητές μας, σε συνεργασία με την παιδοψυχολόγο του σχολείου μας κ. Μούγερ, με αφορμή τη σχετική ενότητα, που αποτελεί μέρος της θεματικής εβδομάδας.

Με αξιοθαύμαστη ωριμότητα, οι μαθητές της Β' και Γ' Γυμνασίου οργανώθηκαν σε ομάδες και περιέγραψαν τα χαρακτηριστικά του εθισμού, τις αιτίες που οδηγούν στις εξαρτήσεις και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε ν' "απαγκιστρωθούμε" από τέτοιες δύσκολες καταστάσεις. Έτσι, αγγίξαμε τα θέματα του εθισμού σε ουσίες, αλκοόλ, τυχερά παιχνίδια αλλά και στον κόσμο της οθόνης και του διαδικτύου. Αναρωτηθήκαμε για την ελλιπή αυτοπεποίθηση, που οδηγεί σε εξαρτήσεις για να γεμίσει το υπαρξιακό κενό των εξαρτημένων ατόμων. Εντοπίσαμε ως αιτίες, επίσης, τις ακατάλληλες παρέες, την αποξένωση στις σύγχρονες πόλεις, τον σχολικό εκφοβισμό, την κατάθλιψη, την παραμέληση από το οικογενειακό περιβάλλον. Το πιο εντυπωσιακό νέο δεδομένο στον εθισμό: η τάση μας να φαινόμαστε, να εκθέτουμε τις προσωπικές μας στιγμές, να είμαστε συνεχώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να προσπαθούμε να δείχνουμε χαρούμενοι, σ' έναν κόσμο που όλα μοιάζουν να μετρώνται με βάση την εικόνα μας προς τα έξω. 

Οι λύσεις που πρότειναν τα παιδιά ήταν, βέβαια, οι πιο υγιείς: ειλικρινείς φιλίες, αγάπη και στήριξη από την οικογένεια, οικειότητα στο σχολικό περιβάλλον, ουσιαστική σχέση με τους εκπαιδευτικούς, ενασχόληση με αθλητικές δραστηριότητες.

Οι μαθητές, ολοκληρώνοντας την παρουσίασή τους, έδωσαν το σύνθημα: "Ας εθιστούμε... στο χαμόγελο, στην αισιοδοξία, στην προσπάθεια, στις υγιείς επιλογές, στην παιδεία, στη γνώση που πάντα αποτελεί δύναμη για τη ζωή μας".

 

Σχετικά Άρθρα

Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε.
Αρχείο
  • Πρόσφατα
  • Δημοφιλή
  • Ετικέτες