Νηπιαγωγείο - Ένα Σύγχρονο, Φωτεινό Κτήριο Φτιαγμένο για τα Παιδιά!

I - Όραμα και στόχοι 

Στο ΠΑΛΛΑΔΙΟ γνωρίζουμε καλά ότι, κατά την πρώτη επαφή των παιδιών με το σχολείο, στη νηπιακή ηλικία, είναι σημαντικό να νιώθουν την ίδια συναισθηματική αλλά και ουσιαστική ασφάλεια που τους παρέχει και το σπίτι. Το σχολικό περιβάλλον, οφείλει να είναι ένας ασφαλής και φιλόξενος χώρος, προέκταση της οικογενειακής αγκαλιάς που θα λειτουργήσει θετικά στην πρώτη τους επαφή.  

Στο ΠΑΛΛΑΔΙΟ, όραμά μας για χρόνια ήταν να σχεδιάσουμε και να κατασκευάσουμε ένα κτήριο Νηπιαγωγείου που αφενός να είναι εξοπλισμένο σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες απαιτήσεις της προσχολικής εκπαίδευσης, αφετέρου να σέβεται το ανθρώπινο μέτρο. Σήμερα το κτήριο αυτό έχει γίνει πραγματικότητα και φιλοξενεί δεκάδες χαρούμενους μικρούς μαθητές οι οποίοι κινούνται σε έναν ασφαλή, όμορφο και εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον χώρο. 

II - Περιγραφή Έργου 

Το κτήριο του Νηπιαγωγείου περιλαμβάνει: 

  • - Άνετες και φωτεινές αίθουσες διδασκαλίας με ξύλινη οροφή, φυσικό αερισμό και κλιματισμό: Τα έπιπλα όλων των αιθουσών είναι από οικολογικό ξύλο υψηλής ποιότητας με πιστοποίηση, ώστε να συμπληρώνουν αρμονικά το περιβάλλον στο οποίο περνούν την ημέρα τους τα παιδιά. 
  • - Μεγάλη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με φυσικό φωτισμό από skylight στην ξύλινη ριχτή οροφή: Η αίθουσα αυτή δημιουργεί έναν φωτεινό εσωτερικό χώρο, τον κεντρικό χώρο συγκέντρωσης, που δημιουργεί στα παιδιά ένα ζεστό συναίσθημα σε όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο σχολείο. 
  • - Εργαστήριο STEM (Science-Technology-Engineering-Mathematics) με ειδική διαμόρφωση και εξοπλισμό για τη νηπιακή ηλικία: Είναι από τα πρώτα σχολικά εργαστήρια επιστημών που έχουν κατασκευαστεί αποκλειστικά για παιδιά νηπιακής ηλικίας και έδωσε τη δυνατότητα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμά μας να κινηθεί δυναμικά προς αυτή την κατεύθυνση. 
  • - Αίθουσα Κινητικής Αγωγής και Χορού: Δημιουργήσαμε έναν χώρο με εξειδικευμένο εξοπλισμό για το μάθημα της φυσικής αγωγής με σκοπό την ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων των παιδιών. Παράλληλα, η αίθουσα μας δίνει τη δυνατότητα να εμπλουτίσουμε το απογευματινό πρόγραμμα των παιδιών με μαθήματα χορού. 
  • - Αίθουσα Ξένων Γλωσσών: Καθώς η διδασκαλία των Αγγλικών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας των παιδιών, δημιουργήσαμε ξεχωριστή αίθουσα με οπτικοακουστικό υλικό με σκοπό την εκμάθηση της γλώσσας με παιγνιώδη μορφή. 
  • - Χώρο Διαδραστικού πίνακα: Από ένα σύγχρονο Νηπιαγωγείο δε θα μπορούσε να λείπει ο κατάλληλος τεχνολογικός εξοπλισμός. Τα παιδιά χρησιμοποιώντας το smartboard τους δίνεται η δυνατότητα να μάθουν παίζοντας.
  • - Εσωτερικό κολυμβητήριο με αποδυτήρια, τουαλέτες και ντους: Η κατασκευή αυτή εντάχθηκε στο κτήριο ώστε τα παιδιά του Νηπιαγωγείου να μη χρειάζεται να χρησιμοποιούν την ίδια πισίνα με αυτά των μεγαλύτερων βαθμίδων. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να εντάξουμε την κολύμβηση αυτόνομα μέσα στο βασικό πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου και να κατασκευάσουμε έναν χώρο που φέρνει σε επαφή τα παιδιά με το υγρό στοιχείο χωρίς να τα τρομάζει.  
  • - Κουζίνα – τραπεζαρία: Η σίτιση των παιδιών γίνεται σε ξεχωριστό χώρο όπου υπάρχει ο απαραίτητος οικιακός εξοπλισμός για την παρασκευή του δεκατιανού. 
  • - Κήπο έκτασης 3 στρεμμάτων με παιδική χαρά και περιβόλι για καλλιέργεια προϊόντων από τα παιδιά στα πλαίσια του μαθήματος της περιβαλλοντικής αγωγής. 
  • - Εξωτερικό θέατρο 200 θέσεων: Στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς τα παιδιά μας ανεβάζουν θεατρική παράσταση καλωσορίζοντας το καλοκαίρι. 

III - Εξειδικευμένη τεχνογνωσία - Καινοτομία 

Ήδη από το στάδιο του σχεδιασμού, αντιμετωπίσαμε το κτήριο του Νηπιαγωγείου μας με μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με τη συμβατική φιλοσοφία των σχολικών κτηρίων. Έμφαση δόθηκε στους μεγάλους, φωτεινούς και άνετους χώρους, στην ανανέωση του αέρα με φυσικούς τρόπους, στον μελετημένο κλιματισμό και στην ισορροπία με τη χρήση οικολογικών υλικών. Το κυρίαρχο δομικό υλικό των αιθουσών είναι το ξύλο και έχει επιτευχθεί σημαντική αίσθηση ύψους με την κατασκευή ριχτών ξύλινων οροφών. Στο υπόγειο του Νηπιαγωγείου κατασκευάστηκε κλειστή πισίνα εκμάθησης με μέγεθος που δημιουργεί οικεία αίσθηση στα μικρά παιδιά τα οποία έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το υγρό στοιχείο, με ταυτόχρονη εκμετάλλευση κάθε χώρου για ξεχωριστά αποδυτήρια, τουαλέτες και ντους.  

Όλοι οι βασικοί χώροι κίνησης των παιδιών βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο. Αυτό βοηθάει την υλοποίηση του καθημερινού προγράμματος και δημιουργεί μια αίσθηση ασφάλειας στα νήπια. 

Η αρχιτεκτονική του Νηπιαγωγείου προσφέρει πολλαπλές εξόδους στον κήπο και αρχιτεκτονικά όλες οι λεπτομέρειες έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την ασφάλεια των παιδιών. Υπάρχουν παντού αντιολισθητικές επιφάνειες, οι γωνίες των δομικών στοιχείων είναι καμπυλωμένες ενώ οι φεγγίτες του υπογείου έχουν καλυφθεί με πολυκαρβονικό υψηλής αντοχής αντί για σχάρες.  

Το ελαφρύ πράσινο χρώμα και το ξύλο κυριαρχούν γενικά στο κτήριο του Νηπιαγωγείου ως παραπομπές αλλά και σε συνάφεια με το φυσικό περιβάλλον που το περικλείει. 

IV - Προκλήσεις - Εμπόδια 

Η σημαντικότερη πρόκληση σε επίπεδο σχεδιασμού ήταν η διατήρηση της έκτασης του κτηρίου σε επίπεδα που να ενοποιείται αρμονικά με τον εξωτερικό χώρο, χωρίς να εισβάλλει στο φυσικό περιβάλλον, ενώ παράλληλα να φιλοξενεί την πληθώρα των εγκαταστάσεων που αναφέρθηκαν. Στόχος ήταν να κατασκευαστεί ένα λειτουργικό κτήριο που να εξυπηρετεί μάθημα με πολλά διαφορετικά αντικείμενα και που να διατηρεί την αυτονομία του από τις υπόλοιπες βαθμίδες του σχολικού συγκροτήματος. Σε τεχνικό επίπεδο, η κατασκευή της πισίνας μέσα στον όγκο του κτηρίου απαίτησε ιδιαίτερα μελετημένο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό ώστε οι περιβαλλοντικές συνθήκες να διατηρούνται στα ιδανικά για τα παιδιά επίπεδα και η υγρασία να μη διαχέεται στο υπόλοιπο κτήριο επιβαρύνοντας τους χώρους εκμάθησης. 

V - Συμπερασματικά και Άλλα Δεδομένα 

Το Νηπιαγωγείο μας σήμερα στεγάζεται σε ένα κτήριο που ισορροπεί τα παιδιά συναισθηματικά και φυσικά, καλλιεργεί την οικολογική τους συνείδηση, ενώ παράλληλα διαθέτει όλους τους χώρους που απαιτούνται για ένα υψηλών προδιαγραφών ακαδημαϊκό πρόγραμμα προσχολικής αγωγής. Θεωρούμε ότι η υποδομή αυτή είναι ένα σημαντικό εργαλείο ώστε να μπορούμε να ξεδιπλώνουμε το πρόγραμμά μας, ενώ παράλληλα μαθητές και εκπαιδευτικοί κινούνται σε ένα ευχάριστο και φιλικό περιβάλλον. Η κατασκευή του δημιούργησε τις συνθήκες που χρειαζόμασταν για τα πρώτα βήματα της αποστολής μας: της διαμόρφωση υγιών, ολοκληρωμένων και ευτυχισμένων ανθρώπων. 

Κατηγορίες: Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο-Λύκειο
Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Κατηγορίες
  • Πρόσφατα
  • Δημοφιλή
  • Ετικέτες