28 Φεβ 2019

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΙΤΣΑΝΗ: ΕΝΑ ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΔΕΙΓΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟY

Μία από τις πιο μελωδικές... στιγμές στην περιβαλλοντική μας εκδρομή στα Τρίκαλα ήταν η επίσκεψή μας στο Μουσείο Τσιτσάνη. Το νεοσύστατο Μουσείο - μόλις από το 2017 - στεγάζεται στο πρώην χαμάμ και αργότερα φυλακή, δημιουργώντας ανάμεικτα συναισθήματα, ακριβώς λόγω των εναλλαγών στη χρήση του παραδοσιακού οικήματος.
Το Μουσείο Τσιτσάνη, με φρέσκια πλέον ματιά, αγκαλιάζει την εξέλιξη του μεγάλου συνθέτη και στιχουργού ξεκινώντας από τη γενέτειρά του, τα Τρίκαλα, και παρακολουθώντας την πορεία του, βήμα βήμα στον χρόνο.
Ο υπεύθυνος του Μουσείου μας ταξίδεψε στους σταθμούς της ζωής του Βασίλη Τσιτσάνη με έναν πραγματικά παραστατικό και συγκινητικό λόγο. Μάθαμε ενδιαφέρουσες πτυχές του δημιουργού με σημαντικότερη ίσως, την επιμονή του να ασχοληθεί με τη μουσική, τη σύνθεση και τη στιχουργική, αν και είχε περάσει στη Νομική Σχολή. Αυτοδίδακτος στο μαντολίνο και αργότερα στο βιολί, μας έδωσε μάθημα ζωής ως προς τους στόχους που θέτουμε και πόσο σθεναρά θέλουμε να τους υπηρετήσουμε.
Το Μουσείο Τσιτσάνη γεμάτο φωτογραφίες από τον καλλιτεχνικό κόσμο της εποχής και δίσκους βινυλίου 45 στροφών μας ταξίδεψε στο παρελθόν. Έτσι, με τις μελωδίες και τόσες άλλες ρεμπέτικες νότες, ολοκληρώσαμε την επίσκεψή μας, διαβάζοντας την άποψη του Μάνου Χατζιδάκη: "Ο Τσιτσάνης υπήρξε μεγάλος την εποχή που δεν υποπτευόταν καν ότι ήταν μεγάλος..." και του Μίκη Θεοδωράκη "Βασίλη Τσιτσάνη, τραγουδιστή της ρωμιοσύνης, υμνωδέ της ψυχής του λαού μας, εσύ μας ομόρφυνες με τα φτερουγίσματα της μεγάλης σου τέχνης". 
Εμείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί, συνειδητοποιήσαμε ότι ένας χώρος λύπης - όπως οι φυλακές - μπορεί να μετατραπεί σε χώρο τραγουδιού, χαράς και πολιτισμού, όταν οι υπεύθυνοι φορείς ενός δήμου - όπως ο δήμος Τρικάλων - έχουν έμπνευση και όραμα.

 

Σχετικά Άρθρα

Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε.
Αρχείο
  • Πρόσφατα
  • Δημοφιλή
  • Ετικέτες