26 Φεβ 2019

ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ... ΣΤΑ ΓΡΑΦΙΚΑ ΤΡΙΚΑΛΑ!

Την πατρίδα του εμβληματικού γιατρού της αρχαιότητας, Ασκληπιού, τα υπέροχα και γραφικά Τρίκαλα, επισκέφθηκαν οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου μας, προκειμένου να ανακαλύψουν τον μεγάλο αριθμό των πολιτιστικών της θησαυρών.

Η περιήγηση ξεκίνησε από το περίφημο ισλαμικό τέμενος «Κουρσούμ Τζαμί», κτίσμα του 16ου αιώνα, το οποίο αποτελεί το μοναδικό από τα 78 τεμένη στον ελληνικό χώρο που αντιστάθηκε στον χρόνο. Στον μουσειακό -πλέον- αυτόν χώρο οι μαθητές θαύμασαν τον πελώριο ημισφαιρικό θόλο και τον ασκεπή μιναρέ του και παρατήρησαν τα αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία φυλάσσονται στο εσωτερικό του.

Επόμενος σταθμός της περιήγησής μας αποτέλεσε το «Χαμάμ των Τρικάλων», ένα κτιριακό συγκρότημα στα νότια της πόλης που κατασκευάστηκε επί Τουρκοκρατίας, αλλά από το 1896 και έπειτα, λειτούργησε ως φυλακές μέχρι και το 2006, οπότε και παραχωρήθηκε στον δήμο, προκειμένου να λειτουργήσει ως μουσειακός χώρος και να μετατραπεί σε ένα αληθινό διαμάντι. 

Στη διαδρομή προς το Βαρούσι, την παραδοσιακή και αρχοντική συνοικία των Τρικάλων με τα στενά, γραφικά δρομάκια και τις εκκλησίες, οι μαθητές περπάτησαν κατά μήκος του ποταμού Ληθαίου, ένα από τα θαυμαστά αξιοθέατα των Τρικάλων, διασχίζοντας τον ποταμό μέσω της τοξωτής και μεταλλικής γέφυρας που κατασκευάστηκε από Γάλλους μηχανικούς το 1886. 

Στο Βαρούσι, το οποίο βρίσκεται στις παρυφές του επιβλητικού μεσαιωνικού Φρουρίου και μαζί με τη συνοικία «Μανάβικα» αποτελούν την παλιά πόλη των Τρικάλων, οι μαθητές υποκλίθηκαν στη γοητεία των επιβλητικών αρχοντικών του 17ου και 19ου αιώνα και της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής τους και αντίκρισαν το Ρολόι των Τρικάλων, το χαρακτηριστικό έμβλημα της πόλης. 

Η πόλη των Τρικάλων εντυπωσίασε τους μαθητές τόσο με τη φυσική της ομορφιά όσο και με το γεγονός ότι αποτελεί πόλη-πρότυπο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για το εξωτερικό. Δεν ήταν λίγοι οι μαθητές που αποκάλεσαν τα Τρίκαλα "Μικρό Παρίσι" και δήλωσαν ότι με την πρώτη ευκαιρία θα επισκεφθούν ξανά τον παραδεισένιο και γεμάτο ομορφιές αυτόν τόπο! 

Σχετικά Άρθρα

Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε.
Αρχείο
  • Πρόσφατα
  • Δημοφιλή
  • Ετικέτες