ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΛΕΚΟ ΦΑΣΙΑΝΟ
17 Ιαν 2022

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΛΕΚΟ ΦΑΣΙΑΝΟ

Ο Αλέκος Φασιανός γεννήθηκε στην Αθήνα και οι σπουδές του εκτός από τη ζωγραφική περιλαμβάνουν και τη μουσική, αφού σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών. Η ζωγραφική του επηρεάστηκε από το ενδιαφέρον του για την αρχαιά ελληνική αγγειογραφία και τη βυζαντινή αγιογραφία. Ήταν μαθητής του Γιάννη Μόραλη, ενώ μαθήτευσε και στην École des Beaux-Arts του Παρισιού πάνω στην τεχνική της λιθογραφίας και μάλιστα με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης. Με πάνω από εβδομήντα εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό είναι από τους παραγωγικότερους Έλληνες ζωγράφους, ενώ ασχολήθηκε και με τις εφαρμοσμένες τέχνες, τη σκηνογραφία, την εικονογράφηση βιβλίων και τον σχεδιασμό αφισών.

Ένας ζωγράφος με χαρακτηριστική ζωγραφική απόδοση και από τους πιο αναγνωρίσιμους στο κοινό, απέκτησε πολλούς μιμητές στο στιλ του. Παραμένει μοναδική, η απόδοση του χρώματος και της ανθρώπινης φιγούρας η "φωτεινή" θεματολογία του, το στοιχείο του χιούμορ, η τρυφερή απόδοση των φυτών και των ζώων και της φύσης γενικότερα. Η ανθρώπινη φιγούρα στη ζωγραφική του Αλέκου Φασιανού είναι εύρωστη και σε αρμονία με τη φύση. Το χρώμα είναι τόσο δυνατό και ευαίσθητο όσο και στην ελληνική φύση. Ολόκληρη η εικόνα του παίρνει δύναμη από τον μεσογειακό ήλιο.

Με αφορμή τη μελέτη του έργου του Αλέκου Φασιανού οι μαθητές/τριες θα ζωγραφίσουν τη μεσογειακή φύση. Το εργαστήριό μας με τίτλο "Τα πουλιά ως σύμβολα" θα επικεντρωθεί σε ένα από τα πιο αγαπημένα θέματα του Αλέκου Φασιανού. Τα πουλιά απεικονίζονται συχνά στο έργο του και μάλιστα αποδίδονται με τέτοια αφοσίωση, ώστε να αποτελέσουν την κεντρική θεματολογία του έργου. Σύντομα θα μοιραστούμε τα αποτελέσματα του εργαστηρίου μαζί σας.

Πηγή φωτογραφίας:

Πάροχος: Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου

Αποθετήριο / συλλογή: Αποθετήριο Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Αλέξανδρου Σούτσου

Επιμέρους συλλογή: Έργα τέχνης έγχρωμα

                                  Ζωγραφική

Πηγή: Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου (EL)

Εκδότης: Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου

Σχετικά Άρθρα

Κανένα άρθρο
Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε.
Αρχείο
  • Πρόσφατα
  • Δημοφιλή
  • Ετικέτες