ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
29 Οκτ 2019

ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Διανύοντας μία επετειακή εβδομάδα μνήμης για τα γεγονότα που είχαν σχέση με την 28η Οκτωβρίου 1940, τα δεινά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και τα αποτελέσματα κάθε πολέμου διαχρονικά, επισκεφθήκαμε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, για να παρακολουθήσουμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Πολεμώντας τον πόλεμο - Κινήματα ειρήνης".

Σε έναν ιδιαίτερα ευχάριστο χώρο, παρατηρήσαμε αφίσες, συνθήματα, γελοιογραφίες, ζωγραφιές, φωτογραφίες από γεγονότα πολέμου και κινήματα ειρήνης που φανέρωναν την αγωνία και την ελπίδα συνάμα των ανθρώπων παγκοσμίως.

Είδαμε, μέσα από σχετικά βίντεο, τα οδυνηρά αποτελέσματα του πυρηνικού ολέθρου, μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και σοκαριστήκαμε από τις εικόνες, που μας θύμισαν πόσο εύκολα μπορεί να αλλάξει η ζωή μας, μέσα σε δευτερόλεπτα και οι συνέπειες μιας τέτοιας επιλογής να σημαδέψουν και τις επόμενες γενιές.

Οι μαθητές αφού χωρίστηκαν σε ομάδες, έψαξαν συνθήματα ειρηνικά, άκουσαν τραγούδια που γράφτηκαν με αφορμή τους εκάστοτε πολέμους και επέλεξαν ποιο τραγούδι θα ταίριαζε ως μουσική "επένδυση" στη συζήτησή μας, ενώ δημιούργησαν τα δικά τους μηνύματα ειρηνικής συνύπαρξης.

Συνειδητοποίησαν, με βάση τα λόγια του ειρηνιστή, φιλοσόφου Μπέρτραντ Ράσελ, ότι ο σεβασμός του άλλου, του διαφορετικού ως βασικό αξίωμα ζωής είναι ο απλούστερος τρόπος για να "ζούμε όλοι οι λαοί μαζί ειρηνικά και όχι να πεθαίνουμε μαζί".

Φύγαμε πλήρεις ερωτηματικών για την απληστία και τον παραλογισμό της ανθρώπινης φύσης και ταυτόχρονα σιγοτραγουδούσαμε τους στίχους του John Lennon "...give peace a chance..." με σκοπό να συνεχίσουμε τις αναζητήσεις μας, μέσα από σχετικές εργασίες, που θα οργανώσουμε στην τάξη μας.

Σχετικά Άρθρα

Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε.
Αρχείο
  • Πρόσφατα
  • Δημοφιλή
  • Ετικέτες