06 Δεκ 2018

ΠΕΙΡΑΜΑ ΝΕΣΤΩΡ: ΟΙ ΑΟΡΑΤΟΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ...

Για ακόμα μία φορά, το iPad μας έγινε το όχημα για το ταξίδι μας στη γνώση και οι μαθητές της Ε' Δημοτικού δεν έχασαν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, αναζητώντας πληροφορίες, διερευνώντας, ανταλλάσσοντας απόψεις, εκφράζοντας απορίες και καταλήγοντας σε συμπεράσματα, θέτοντας με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο ισχυρά θεμέλια για ένα λαμπρό μαθητικό μέλλον.

Αυτή τη φορά, το γνωστικό αντικείμενο με το οποίο ασχοληθήκαμε ήταν το μάθημα της Γεωγραφίας και συγκεκριμένα, αυτό που μας απασχόλησε ήταν το πείραμα Νέστωρ, ένα παγκόσμιας σημασίας επιστημονικό πείραμα, υψηλής τεχνολογίας.

Κοντά στο Φρέαρ των Οινουσσών, ανοιχτά της Πύλου, σε απόσταση 10 μιλίων περίπου από το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, κατασκευάζεται ένα από τα τρία τηλεσκόπια νετρίνων στον κόσμο, καθώς έχει στόχο να εντοπίσει αόρατα σωματίδια της ύλης που έχουν σχέση με τη δημιουργία του σύμπαντος. Το «Ινστιτούτο Νέστωρ» στην Πύλο αξιοποίησε τη γεωγραφική ιδιομορφία της περιοχής, η οποία φαντάζει με ένα απέραντο υποθαλάσσιο πηγάδι, προκειμένου να μπορέσει να εγκλωβίσει τα νετρίνα και να τα φωτογραφίσει. Οι μαθητές μας μαγεμένοι από τους αόρατους αυτούς ταξιδιώτες του διαστήματος, προσπάθησαν να τους γνωρίσουν καλύτερα και να μελετήσουν σε βάθος ένα από τα σημαντικότερα πειράματα στην ιστορία της Φυσικής.

«Προσπαθούμε να ανοίξουμε ένα παράθυρο σε μια γειτονιά του σύμπαντος που κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει κοιτάξει. Το πιο συναρπαστικό είναι ότι δεν ξέρουμε τι θα βρούμε. Αν ξέραμε, δε θα ήταν συναρπαστικό».

Καθηγητής Πειραματικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λεωνίδας Ρεσβάνης

 

Σχετικά Άρθρα

Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε.
Αρχείο
  • Πρόσφατα
  • Δημοφιλή
  • Ετικέτες