ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ... ΤΙΜΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
16 Νοε 2018

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ... ΤΙΜΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Τιμώντας τις δημοκρατικές αξίες, μέσα από τις μνήμες του Πολυτεχνείου, αναβιώσαμε τα γεγονότα της επταετίας 1967-1974, στηριζόμενοι στο βιβλίο της Μαρίζας Ντεκάστρο "2651 ημέρες δικτατορίας".

Οι μαθητές της Β' Γυμνασίου μας παρουσίασαν ένα αφιέρωμα στη ζοφερή εκείνη περίοδο της ιστορίας, που "έβαλε την Ελλάδα στο γύψο".

Λέξεις με νόημα που πλημμύρισαν την εποχή εκείνη: "εθνοσωτήριος επανάστασις, εθνικός, αντεθνικός, απαγόρευση..." Ταυτόχρονα, οι μαθητές μας θύμισαν τα παράλληλα γεγονότα σε όλο τον κόσμο, τον Μάιο του ΄68, την Άνοιξη της Πράγας, τον πόλεμο στο Βιετνάμ, τις εξεγέρσεις όλων των νέων ανθρώπων που διεκδικούσαν ελευθερία, δημοκρατία, ειρήνη, δικαιοσύνη.

Συνειδητοποιήσαμε τι σημαίνει λογοκρισία στον Τύπο, στις ταινίες, στο θέατρο, στα βιβλία. Θυμηθήκαμε την απαγόρευση έργων του Ευριπίδη, του Αισχύλου, του Αριστοτέλη, των ποιημάτων του Σολωμού, του Παλαμά, του Ρίτσου, των μυθιστορημάτων της Άλκης Ζέη, του Ντοστογιέφσκι, του Τσέχοφ, του Τολστόι. Η απόλυτη φίμωση της σκέψης και της έκφρασης! 

Μέσα από την αντίσταση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο το 1973, αναζητήσαμε ξανά το μήνυμα της σύγχρονης έννοιας του αγαθού της παιδείας, στηλιτεύσαμε τη φθορά και κάθε είδους προκλητικό επεισόδιο προσβάλλει τον χώρο του πανεπιστημιακού ασύλου σήμερα και υπερασπιστήκαμε το αγαθό της μόρφωσης ενάντια σε οποιονδήποτε παλαιότερο ή νεότερο τύραννο... που θα προσπαθήσει να καπηλευτεί τις αξίες της δημοκρατικής και ελεύθερης έκφρασης.

Σχετικά Άρθρα

Κανένα άρθρο
Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε.
Αρχείο
  • Πρόσφατα
  • Δημοφιλή
  • Ετικέτες