30 Νοε 2017

ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΕ...ΦΡΟΥΤΑ!

Στα πλαίσια των μαθημάτων της Πληροφορικής και της Φυσικής του Γυμνασίου, οι μαθητές της Γ' Γυμνασίου χρησιμοποιώντας τις πλακέτες Micro.bit:BBC κατασκεύασαν ένα ηλεκτρικό κύκλωμα.

Μέρη του κυκλώματος αποτέλεσαν φρούτα αλλά και ανθρώπινα σώματα, τα οποία είναι αγωγοί του ηλεκτρικού ρεύματος! Το σύστημα λειτουργούσε όταν ένας μαθητής κρατούσε τη γείωση του συστήματος με το ένα χέρι του και με το άλλο του χέρι ακουμπούσε ένα από τα φρούτα. Έτσι, ολοκληρωνόταν το κύκλωμα*. Στη συνέχεια μέσω προγραμματισμού της πλακέτας Micro.bit:BBC αξιοποιήσαμε τις τάσεις στους ακροδέκτες της πλακέτας όπου ήταν ενωμένα τα φρούτα και την προγραμματίσαμε, ώστε κάθε φορά που ένας μαθητής ακουμπούσε ένα φρούτο έπαιζε την αντίστοιχη νότα!

Τέλος, σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε ένα μεγαλύτερο κύκλωμα και να δούμε αν λειτουργεί η κατασκευή μας! Έτσι, κρατώντας τα χέρια ο ένας του άλλου, όλη η τάξη δημιούργησε μια ανθρώπινη αλυσίδα-κύκλωμα και ο τελευταίος του κυκλώματος έπαιζε πιάνο με τα φρούτα! Λειτουργούσε και πάλι σωστά.

Μέσα από τον πειραματισμό οι μαθητές μας κατανόησαν καλύτερα το ηλεκτρικό ρεύμα και τις δυνατότητές του, τα αγώγιμα υλικά καθώς τη διαδικασία προγραμματισμού της πλακέτας Micro.bit:BBC. Σκεφτόμαστε, πειραματιζόμαστε και μαθαίνουμε από τις επιτυχίες και τα λάθη μας, ώστε να προχωράμε μπροστά!

*Η πλακέτα Micro.bit είναι ειδικά κατασκευασμένη για εκπαιδευτικούς σκοπούς και λειτουργεί με πολύ μικρή τάση. Δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών. 

Σχετικά Άρθρα

Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε.
Αρχείο
  • Πρόσφατα
  • Δημοφιλή
  • Ετικέτες