01 Μαρ 2017

ΑΣΠΡΗ, ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ...

Τι είναι ο Μάρτης και γιατί τον φοράμε στο χέρι; «Μάρτης» ή «Μαρτιά» είναι ένα βραχιολάκι που φοριέται συνήθως από τα παιδιά, φτιαγμένο από μία άσπρη και κόκκινη κλωστή που συμβολίζουν την αγνότητα και τη χαρά αντίστοιχα.

Είναι ένα έθιμο που τηρείται σε όλη τη βαλκανική χερσόνησο καθώς οι ρίζες του προέρχονται από τα βυζαντινά χρόνια. Ο «Μάρτης» φτιάχνεται γιατί οι μητέρες έτσι προφυλάσσουν τα παιδιά τους από τις ακτίνες του μαρτιάτικου ήλιου που θεωρούνται επικίνδυνες. Μέχρι και τις 31 Μαρτίου, λοιπόν, τα παιδιά φοράνε το βραχιολάκι και δεν καίγονται από τον ήλιο. Σε κάποιες περιοχές μάλιστα μετά το πέρας του μήνα «ο Μάρτης» δεν πετιέται αλλά φοριέται μέχρι και το Πάσχα, όπου έπειτα δένεται μαζί με τη λαμπάδα για να καεί. Σε άλλες πάλι περιοχές τα παιδιά τον φορούν μέχρι να αντικρίσουν τα πρώτα χελιδόνια. Τότε τον αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές, ώστε να τον δουν τα πουλιά για να τον πάρουν και να φτιάξουν με αυτόν τις φωλιές τους.

Οι μαθητές της Στ’ Δημοτικού λοιπόν, για αυτούς τους λόγους φόρεσαν στο χέρι τους «Μάρτηδες» και εύχονται σε όλους με χαμόγελα πολλά «Καλό μήνα».

Σχετικά Άρθρα

Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε.
Αρχείο
  • Πρόσφατα
  • Δημοφιλή
  • Ετικέτες