27 Μαρ 2016

ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ '21...

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Γεώργιος Καραϊσκάκης, Παλαιών Πατρών Γερμανός, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, Μαντώ Μαυρογένους... είναι μόνο μερικές χαρακτηριστικές προσωπικότητες που θυμίζουν σε όλους τους Έλληνες ένα ιστορικό γεγονός... την επανάσταση του 1821!

Με αφορμή, λοιπόν, την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, οι μαθητές της Β' Δημοτικού επισκέφθηκαν το Πολεμικό Μουσείο για να αναβιώσουν τα ιστορικά γεγονότα του 1821, να έρθουν σε επαφή με τα ιστορικά κειμήλια, να παρατηρήσουν τους πίνακες που αναπαριστούν σκηνές του Μεγάλου Αγώνα και να αντλήσουν πληροφορίες τόσο από αυτούς, όσο και από τις προσωπογραφίες των ηρώων της επανάστασης. Ο Ρήγας Φεραίος ήταν ένα από τα πρόσωπα για τα οποία μιλήσαμε αναλυτικά στα παιδιά, τονίζοντας τη σπουδαιότητα του "Θούριου" στην ενθάρρυνση των αγωνιστών αλλά και δείχνοντάς τους την "Χάρτα της Ελλάδος", που αναπαριστούσε το όνειρο των Ελλήνων. Οι πίνακες της Φιλικής Εταιρείας αλλά και οι προσωπογραφίες του Γεωργίου Ολυμπίου, του Αλέξανδρου Υψηλάντη, του Εμμανουήλ Ξάνθου, του Αθανάσιου Τσακάλωφ, του Νικόλαου Σκουφά, του Αθανάσιου Διάκου και άλλων πολλών εξίσου σπουδαίων προσωπικοτήτων της επανάστασης, έδωσαν μια ποιοτική και ξεκάθαρη εικόνα στους μικρούς μας μαθητές για την ανδρεία που επέδειξαν οι Έλληνες, με σκοπό την απελευθέρωση του ελληνικού έθνους από την τούρκικη σκλαβιά.

Γυρνώντας, λοιπόν, από την επίσκεψή μας στο Πολεμικό Μουσείο, αποφασίσαμε με τα παιδιά μας να διηγηθούμε κι εμείς, με τον δικό μας τρόπο, την ιστορία του 1821. Και ποιος ήταν αυτός ο τρόπος; Φυσικά οι... εικόνες, ο καλύτερος τρόπος έκφρασης των παιδιών. Το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά πως τα ιστορικά γεγονότα αποτελούν πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για όλους μας.

Σχετικά Άρθρα

Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε.
Αρχείο
  • Πρόσφατα
  • Δημοφιλή
  • Ετικέτες