07 Ιουν 2015

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΝΑΟ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ!

Ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία της χώρας επισκέφθηκαν οι μαθητές της Στ΄ τάξης, την Παρασκευή 5 Ιουνίου. Το ταξίδι μας ξεκίνησε από την αίθουσα που φιλοξενούσε τις Καρυάτιδες. Έξι αγάλματα κορών στήριζαν την οροφή του Ερεχθείου, αντί για κίονες. Οι μαθητές συζήτησαν για την αρχιτεκτονική του ναού, τον ρυθμό του και παρατήρησαν την «απουσία» μιας από τις έξι, καθώς η δεύτερη από δυτικά κόρη αφαιρέθηκε από τον Λόρδο Έλγιν το 1801 και σήμερα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Η πορεία μας συνεχίστηκε προς την αίθουσα του Παρθενώνα. Η μακέτα του ναού μάς βοήθησε να διακρίνουμε τα βασικά δομικά και διακοσμητικά του μέρη και να τον φανταστούμε ως ένα ολοκληρωμένο σύνολο. Έπειτα, τα βήματά μας μάς οδήγησαν στην επιβλητική αίθουσα του Παρθενώνα. Μικροί και μεγάλοι μαγευτήκαμε από τον φωτισμό και φυσικά, θαυμάσαμε τη θέα της προς τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Είχαμε, έτσι, την ευκαιρία να προβληματιστούμε σχετικά με τον προσανατολισμό της αίθουσας, να παρατηρήσουμε τη διαρρύθμισή της, που ακολουθεί αυτήν του ναού, και να ανακαλύψουμε τη θέση των διακοσμητικών μερών.

Η ζωφόρος, η οποία αναπαριστά σκηνές από την πομπή των Μεγάλων Παναθηναίων, τη γιορτή προς τιμήν της θεάς Aθηνάς, αποτέλεσε τον τελευταίο μας σταθμό. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και κατέγραψαν τις ερωτήσεις που θα έκαναν σε κάποιον συμμετέχοντα ή παρατηρητή της πομπής. Τι λέτε να τον ρωτούσαν, αν είχαν την ευκαιρία να του πάρουν συνέντευξη;

Σχετικά Άρθρα

Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε.
Αρχείο
  • Πρόσφατα
  • Δημοφιλή
  • Ετικέτες