ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
25 Νοε 2021

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Τον Δεκέμβριο του 1999, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Στο μάθημα "Εργαστήρια Δεξιοτήτων" συζητήσαμε με τους μαθητές του Γυμνασίου για τις διάφορες μορφές βίας και παρατηρήσαμε ότι, δυστυχώς, τα περιστατικά βίας αυξάνονται. Μάλιστα, αυτό που εντυπωσίασε ιδιαίτερα τους μαθητές ήταν ότι οι τηλεφωνικές γραμμές στήριξης και οι ξενώνες φιλοξενίας θυμάτων βίας σε όλη την Ευρώπη έχουν εντοπίσει ραγδαία και ανησυχητική αύξηση στις κλήσεις από γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο, ιδίως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στη συνέχεια, μελετήσαμε την έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία, ή και τις δύο μορφές από την ηλικία των 15 ετών κι έπειτα. Μιλώντας με ποσοστά, το 55% των γυναικών έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με μία ή περισσότερες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης ενώ το 11% έχει υποστεί ψηφιακή παρενόχληση, γεγονός που προβλημάτισε τους μαθητές.

Ολοκληρώσαμε τη συζήτησή μας, κατανοώντας πόσο σημαντικό είναι να σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας και σε περίπτωση που γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών βίας, να προσπαθούμε αφενός, να βοηθήσουμε τα θύματα και αφετέρου, να γυρίζουμε την πλάτη στους θύτες, καταδικάζοντας τη συμπεριφορά τους. 
 

Σχετικά Άρθρα

Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε.
Αρχείο
  • Πρόσφατα
  • Δημοφιλή
  • Ετικέτες