04 Φεβ 2015

ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΘΕΑΤΡΟ;

Τι είναι η Θεατρική Αγωγή; Τι προσφέρει στους μαθητές;

Πολλοί γονείς ενδεχομένως να αναρωτιέστε τι διδάσκονται τα παιδιά σας στο μάθημα της Θεατρικής Αγωγής. Πρόκειται για ένα μάθημα που ταιριάζει περισσότερο στην έννοια παιχνίδι. Συνδυάζει την εκπαίδευση με την ψυχαγωγία.

Στόχοι της Θεατρικής Αγωγής είναι αρχικά να γνωριστούν τα παιδιά σε ένα άλλο επίπεδο από αυτό της τάξης, να εμπιστευτούν το ένα το άλλο, να εκφραστούν λεκτικά ή κινητικά, να αναπτύξουν τη φαντασία τους, τη μνήμη τους, την παρατηρητικότητά τους. Αυτό το πετυχαίνουμε μέσα από παιχνίδια και δραστηριότητες, ατομικές ή ομαδικές.

Στηρίζοντας τη βιωματική μάθηση, το μάθημά μας αρκετές φορές συμβαδίζει με τα θέματα της Ευέλικτης Ζώνης, ακόμα και με θέματα που φαίνεται δύσκολο να προσεγγίσουμε, όπως π.χ. "Η λειτουργία ενός εργοστασίου".

Ενδεικτικά αναφέρω κάποια από τα θέματα που έχουμε ασχοληθεί ανά τάξη.

Στο προνήπιο αναφερθήκαμε στα συναισθήματα και παίξαμε παιχνίδια έκφρασης, όπως το παιχνίδι με τις γκριμάτσες.

Στο νήπιο μάθαμε για τον κύκλο του νερού και δραματοποιήσαμε την ιστορία του κύριου Σταγονούλη.

Στην Α' Δημοτικού αφιερώσαμε αρκετό χρόνο στο κεφάλαιο ζώα. Τα ακούσαμε, τα αναγνωρίσαμε, τα μιμηθήκαμε.

Στη Β' Δημοτικού μιλήσαμε για τη διατροφή, "φάγαμε" ξινά, πικρά, γλυκά και δραματοποιήσαμε το ποίημα "Τα φρούτα και τα λαχανικά".

Στη Γ' και τη Δ' Δημοτικού εμπνευστήκαμε τις δικές μας ιστορίες και μπήκαμε δειλά δειλά στον κόσμο του αυτοσχεδιασμού.

Στην Ε' Δημοτικού ακολουθούμε το βιβλίο του οργανισμού κάνοντας διάφορες "ασκήσεις", άλλες φορές αυτοσχεδιάζουμε και άλλοτε μαθαίνουμε για την ιστορία του θεάτρου.

Στη Στ' Δημοτικού κάνουμε project για το θέατρο ανά τον κόσμο. Συλλέγουμε πληροφορίες, τις παρουσιάζουμε, φτιάχνουμε κολάζ και παίζουμε αποσπάσματα από έργα ξένων συγγραφέων και ποιητών. 

Σχετικά Άρθρα

Κανένα άρθρο
Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε.
Αρχείο
  • Πρόσφατα
  • Δημοφιλή
  • Ετικέτες